La valenciana Yésica Más, campiona d’Espanya de marató

Yésica Más mai havia sigut campiona, però als 32 anys, l’atleta valenciana resident a Alacant s’ha penjat la medalla d’or en el Campionat d’Espanya de marató que s’ha celebrat a Saragossa. La corredora de l’Atletisme Albacete va dominar la carrera des del principi i va arribar a la meta en primera posició, sense aclaparaments, amb un temps de 2h41:22.

La seua parella i entrenador, Miguel Barzola, va anar també la seua llebre en carrera i la va guiar a un ritme prou ràpid per a coronar-se campiona però prou caut, malgrat que havien sospesat anar també per una nova marca personal (té 2h39), perquè el cerç, que va bufar amb força durant tot el matí, va condicionar la prova. Els dos atletes van ser en un grup ampli amb altres corredors en un dia molt gèlid (2n i moltes més sensació de fred) i a cola del mateix va marxar durant 25 quilòmetres el seu principal rival, la madrilenya Elena García Grimau, que va acabar despenjant-se i que va entrar en la meta a un minut i cinquanta segons malgrat que Més va fer  més a poc a poc la segona meitat de la marató.

La sorpresa en la meta va ser quan Més i Barzola van veure entrar en tercera posició a Pilar Rubio, que també entrena amb l’hispà-argentí i que és una de les millors amigues de la vencedora. L’alacantina del Club Atletisme Elda va fer 2h44:32 i es va emportar dues medalles: la de bronze absoluta i la d’or en categoria màster F40.

Yésica Más fa un pas més en la seua carrera després d’una tardor en el qual va aconseguir la medalla de plata en el Campionat d’Espanya de mitja marató i un quart lloc en el Nacional de 10K. La seua idea inicial era culminar la temporada en la Marató de València, però es va trencar el bessó i va haver de buscar un nou objectiu que ha culminat quatre mesos després. Les últimes dues setmanes de preparació van saltar les alarmes quan el bessó va tornar a molestar-lo, però amb l’ajuda del seu fisioterapeuta, José Grau, va aconseguir mantindre’l baix control.

La seua preparació també ha estat condicionada pel seu treball. Més no viu de l’atletisme sinó del seu ús en una botiga d’esports. Per això al principi es veia obligada a eixir a rodar a les sis i quart del matí, i, per a no perdre temps, ho feia en dejú. Per a compensar aquest esforç, el seu nutricionista, Andrés Macías, organitzava cada menjar perquè la maratoniana poguera entrenar en condicions.

Al final tot el treball ha tingut el seu recompensa. “Encara he d’assimilar-ho perquè estic molt contenta. Ha sigut un dia màgic”, explicava durant el viatge de tornada, que van emprendre després d’anar-se a menjar una hamburguesa, el primer capritx en moltes setmanes. Yésica Más té clar per a quan posposa el seu altre objectiu: “La nova marca personal haurà d’esperar. El normal és que ho intente novament a València (4 de desembre), on vaig debutar amb 2h39:36. A veure si allí puc fer 2h37 o una cosa semblant”.

En la prova masculina, el millor valencià, després del defalliment d’Alberto López, va anar Octavio Sanchis, que va ser dècim del Campionat d’Espanya -i segon en M40- amb un temps de 2h26:03. Luis Félix Martínez va acabar dihuité (2h29:36) i a més va ser el campió en M50 -l’alacantí José María Davos va ser segon-, mentre que López Barceló va entrar just darrere (2h30:53) i va ajudar el Cárnicas Serrano a quedar segon per equips.

Miguel Ángel Plaza (Cárnicas Serrano) va ser el bestiar en M55 amb un nou rècord dels campionats (2h37:31). María José Hidalgo (Joventut Atlètica Elx) va entrar tercera en F55. I María José Ballester (Catarroja UE) es va proclamar campiona en F65.