Esportistes
<< tornar

Tecnificació GVA

La tecnificació és una de les línies d’actuació més importants dutes a terme per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, qui col·labora amb ajudes i subvencions en el desenvolupament dels programes específics de tecnificació esportiva duts a terme per les federacions esportives autonòmiques per a la preparació dels seus esportistes més destacats.

Les federacions preparen un projecte esportiu per al desenvolupament del programa de tecnificació esportiva que inclou les activitats i el pressupost previst i que la Direcció General d’Esport aprova i supervisa. A més tenen l’obligació de seleccionar amb criteris objectius els esportistes inclosos als programes de tecnificació i de fer un ús adequat de les instal·lacions del centre.

Els programes engloben actuacions dirigides a la millora del rendiment esportiu i l’obtenció de resultats qualitatius i quantitatius dels esportistes i de les esportistes de la Comunitat Valenciana seleccionats a través d’entrenaments i concentracions, i, excepcionalment, amb la participació en determinades competicions nacionals i/o internacionals.

Amb aquesta col·laboració econòmica es contribueix a sufragar fonamentalment les despeses derivades del cost del personal tècnic i dels entrenaments i/o concentracions (allotjament, desplaçaments, dietes…), així com d’altres aspectes.

Els programes es desenvolupen a la llarga del territori valencià, d’acord amb la planificació que realitzen les federacions en eixe sentit i autoritzats i seguits per la DGE.

Natació

El programa de tecnificació esportiva de la Federació de Natació de la CV està catalogat com a Programa Estatal de Tecnificació pel CSD i compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Està situat en el Complex Esportiu i Cultural La Petxina a València, i s’utilitzen altres instal·lacions. El programa d’entrenament comprén les categories júnior, absoluta jove i absoluta. Per a la temporada 2020-2021 es pretén fer arribar a més nadadors i nadadores els recursos del Programa de Tecnificació. Per això s’ha seleccionat esportistes més destacats de la Comunitat Valenciana i se’ls ofereix la possibilitat d’incorporar-se puntualment a les activitats programades per al grup permanent.

Judo

Des de fa anys, la Direcció General d’Esport de la Generalitat Valenciana col·labora amb la Federació Valenciana de Judo en el seu Programa de Tecnificació Estatal i Autonòmic. Gràcies a aquesta col·laboració entre l’administració i les federacions autonòmica i estatal de judo, en els darrers anys se celebren a la ciutat de València competicions d’alt nivell, convertint-se en pocs anys en un referent del Judo nacional i internacional, amb una important aportació de judoques als equips nacionals. El Centre Especialitzat d’Alt rendiment, catalogat com a tal pel CSD, està ubicat al Poliesportiu Municipal de Benimaclet, una instal·lació esportiva les condicions de la qual la fan idònia per a acollir un centre d’aquestes característiques. El centre va ser reconegut també per la Federació Internacional de Judo com a Centre per a l’Entrenament de l’Alt Rendiment, per la qual cosa pot acollir concentracions internacionals que ajuden a elevar el nivell dels nostres judoques. Del programa esportiu d’alt rendiment formen part esportistes de nivell internacional.

 

Atletisme

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i la Federació Valenciana d’Atletisme desenvolupen conjuntament el programa de tecnificació destinat a donar suport a tots els atletes del territori valencià que, en funció d’uns criteris esportius establerts, s’incorporen al projecte. Es tracta d’atletes seleccionats per la mateixa FACV i que hagen sigut inclosos en les llistes d’esportistes d’elit A o B i Alta Competició de la Comunitat Valenciana, com també els atletes majors de 16 anys que hagen format part de la selecció autonòmica o s’hagen classificat entre els 6 primers en els dos últims Campionats d’Espanya o entre els 3 primers en un Campionat Autonòmic. L’objectiu del programa és l’atenció a l’atleta des de totes les vessants i amb tots els recursos disponibles per a incrementar el seu rendiment a curt, mig i llarg termini. Este programa de tecnificació inclou també als tècnics i entrenadors.

Halterofilia

El Programa de tecnificació d’Halterofília, que té com a base el Centre Esportiu La Creu del Grau i adscrit al centre de tecnificació de Petxina, integra els esportistes que han aconseguit resultats rellevants a nivell estatal i internacional i que l’equip tècnic considera que pels resultats obtinguts, l’evolució tècnica, les qualitats físiques, la trajectòria esportiva, la preparació física i el rendiment han de formar part del programa. La Federació d’Halterofília de la CV aplica aquest mètode de selecció durant tota la temporada, és per això que van incorporant-se progressivament esportistes en funció dels resultats obtinguts i l’evolució. Com a criteri bàsic de selecció han de ser, com a mínim, participants en els Campionats d’Espanya en les respectives categories. A la planificació del programa de tecnificació s’inclouen competicions, entrenaments concentracions i altres activitats anàlogues.

Vela

La Federació Valenciana de Vela compta amb un Programa de tecnificació Autonòmic i, recentment, amb un Programa Estatal de tecnificació per a determinades modalitats olímpiques. Els principals objectius que persegueix són ajudar els clubs a millorar el rendiment dels seus regatistes més destacats, crear un itinerari en cadascuna de les modalitats esportives, des de la detecció i formació fins l’esport d’alt nivell, a través dels diferents programes de tecnificació esportiva, incidint principalment en la vela juvenil. A més pretén rentabilitzar l’ús de les instal·lacions esportives de la ciutat de València, fonamentalment del Centre de tecnificació Esportiva de la Petxina, compaginant la pràctica popular amb la tecnificació esportiva i col·laborar amb la RFEV, el CSD i la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en l’organització d’activitats de tecnificació amb repercussió autonòmica i estatal.

Bàdminton

El Centre de Tecnificació Esportiva de la Comunitat Valenciana, ubicat a Alacant, es troba dins del programa de seguiment de la Federació Espanyola de Bàdminton i, per tant, està integrat dins del mapa de tecnificació nacional de FESBA. Aquest centre compta amb la qualificació per part del CSD com a Centre de Tecnificació Esportiva i està cofinançat entre la Generalitat Valenciana i el CSD.
El programa de tecnificació estatal té un grup permanent, amb doble entrenament de matí i vesprada i sessions tàctiques. A més, els esportistes compten amb un important recolzament mèdic (metge, fisioterapeuta, especialistes…) i psicològic, amb una psicòloga esportiva especialitzada. També es treballa de forma específica el bàdminton adaptat d’alt rendiment.
Com a part del programa es realitzen concentracions per a augmentar el nivell de rendiment i motivació dels jugadors i jugadores, i altres activitats com xarrades, visites de jugadors i clubs convidats…destinades a potenciar el rendiment dels esportistes amb activitats paral·leles al seu entrenament en pista.

Gimnàstica

La tecnificació de gimnàstica rítmica subvencionada per aquesta Conselleria comprén el programa estatal, l’autonòmic, l’autonòmic d’elit i un grup de seguiment. La seua activitat inclou la realització de proves de selecció, entrenaments de control, entrenaments, a més d’altres activitats com xarrades amb nutricionistes, etc. i està plantejada per a les modalitats individual i de conjunts.
Les sessions es desenvolupen al Centre de Tecnificació d’Alacant i als pavellons municipals de Burjassot, Ria-Roja i Almussafes i al Centre d’Entrenament Colonial Esport d’Alfafar.
Dins de la planificació de les competicions, s’inclou també la participació en tornejos internacionals.

Frontenis

El programa de tecnificació esportiva de Frontenis es du a terme al Centre especialitzat de tecnificació esportiva de Pilota en frontó de 30 metros. La instal·lació compta amb 4 frontons coberts de 30 m, 2 de competició i 2 d’entrenament.
El centre està ubicat al Parc Esportiu de Natzaret en València, i en ell participen, a més de la Generalitat Valenciana, el CSD i la Federació de Frontenis i Pilota.
El gran treball a nivell tàctic, tècnic i també físic que s’ha dut a terme ha portat a un domini absolut dels clubs valencians en tots els campionats d’Espanya i d’Europa que es celebren i ha permès observar una gran evolució del frontó i els jugadors i jugadores valencians a nivell quantitatiu i qualitatiu.
La tecnificació estatal es completa amb Programes Esportius que inclouen des de la detecció i formació de joves talents esportius fins a l’alt nivell, passant pel perfeccionament, i es treballen les modalitats de Raqueta Olímpica, Paleta de Goma i Trinquet.

 

Ciclisme

El Centre d’Alt Rendiment de Ciclisme realitza activitats de la Federación Espanyola de Ciclisme i de la Federació de Ciclisme de la Comunitat valenciana i compta amb les instal·lacions del Velòdrom Lluís Puig i el de Sant Vicent del Raspeig, a més de desenvolupar també gran part del seu programa en algunes carreteres d’entrenament.
El Programa d’Alt Rendiment coordinat per la RFEC va dirigir al equips estatal i les seues concentracions programades i prèvies a les participacions internacionals.
Els objectius del programa de tecnificació autonòmic, que es desenvolupa al centre coordinat amb el d’Alt Rendiment són, fonamentalment, la preparació de la selecció valenciana de ciclisme en pista, la consolidació ‘un grup de treball d’alta competició en diferents categories i l’elaboració de plans d’especialització esportiva que permeten a l’esportista compaginar adequadament l’activitat acadèmica amb les exigències que implica la preparació i el rendiment per a l’esport d’alta nivell.
Amb la supervisió de la Direcció General d’Esports, al centre es treballa la millora de la tàctica i la tècnica, tant individual com d’equip, la millora de les condicions físiques específiques, la resistència i la força, amb entrenaments en les mateixes instal·lacions del velòdrom i les seues carreteres adjacents.

Hoquei

La Generalitat Valenciana i la Federació d’Hoquei de la Comunitat Valenciana, desenvolupen des de fa més de 15 anys un ambiciós programa de tecnificació, amb una estructura sòlida i ben planificada. Es tracta d’un programa de nivell estatal, qualificat pel CSD. Els nostres millors esportistes són detectats en treball directe amb els clubs i fent un seguiment de les competicions, a partir dels 12-13 anys, edat en què s’incorporen als programes d’iniciació tècnica, on es busca millorar i perfeccionar aspectes tècnics i tàctics d’aquesta modalitat i millorar la preparació física i psicològica.
A més, a través de la participació en concentracions i competicions de nivell estatal i , fins i tot, internacional, tant en categoria femenina com masculina, es busca millorar el nivell de competició de jugadors i jugadores.
El treball directe i la col·laboració amb els clubs en la formació i seguiment dels jugadors, i en la seua tecnificació juga un paper importantíssim i per això es programen reunions amb directors tècnics, cursos de formació i clínics.

Esports Adaptats

El programa de tecnificació esportiva d’Esport Adaptat està dirigit per FESA, amb la col·laboració i suport de la Generalitat Valenciana. El programa es múltiple, comptant amb la diversitat dels esportistes i de les diferents modalitat esportives en cada cas.

Atletisme adaptat

La tecnificació d’atletisme adaptat, amb la qual col·labora la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, va dirigida a esportistes d’alt nivell i en projecció nacional i internacional que necessiten reforç respecte dels entrenaments que realitzen als seus  espectius clubs. A través del programa de tecnificació se’ls proporciona entrenaments específics perquè milloren marques, obtinguen medalla als Campionats d’Espanya i complementen el seu entrenament, ja que han assolit o estan a punt de fer-ho, nivell internacional. A més se’ls ofereixen serveis complementaris, com els de fisioteràpia, i la realització de concentracions.
Els entrenaments específics tenen lloc durant els mesos de març a juliol i s’estructuren en un grup de llançadors, altre de saltadors i velocistes cecs i discapacitats visuals, un grup de mig fons i un altre grup de discapacitats visuals a Alacant.

Natació adaptada

El programa de tecnificació de natació adaptada coordinat per FESA i supervisat per la Direcció General d’Esport s’articula en tres grups d’entrenament: els nadadors de nivell nacional, els d’alt nivell internacional i els de nivell promesa.
Els entrenaments estan organitzats de manera que els esportistes puguen compaginar-los amb els seus estudis, i inclouen sessions en aigua, sessions d’entrenament en sec i sessions de prevenció.
A més entrenaments específics en piscina de 50m que es duu a terme a les instal·lacions de la UPV, Mislata i Elx.
A més de la seu de València, el programa de tecnificació té nadadors en Alacant i en Vila-Real i intenta adaptar-se a les necessitats dels esportistes que no poden seguir els horaris del grups i mantenen els entrenaments amb els seus respectius clubs, fent-los un seguiment de les seues marques i buscant amb els seus entrenadors solucions individuals.
A més dels entrenaments, el programa inclou concentracions, proves físic-mèdiques, servei de fisioteràpia i la participació en competicions nacionals i internacionals.

Goalball

Dins del programa de tecnificació de Goalball es treballen llançaments, exercicis de defensa individual i d’equip. També es pauten taules de potenciació física orientades a l’àmbit del goalball perquè els esportistes realitzen entrenament personal supervisat fora de l’horari pautat per l’aspecte tècnic.
Els entrenaments específics de tecnificació es duen a terme al frontó del Pavelló de la UV i la preparació es completa amb entrenament físic en gimnàs. El treball es completa amb concentracions i competicions estatals.
A més, els esportistes amb projecció internacional porten un seguiment del se estat de forma.

Boccia

Donades les característiques de l’esport i les necessitats dels practicants (clubs xicotets, 5 categories diferents, dificultats de desplaçament, gran dependència…) el treball de tecnificació es desenvolupa majoritàriament en les seus dels clubs, i des del programa de tecnificació s’ajuda amb una aportació econòmica a l’equip tècnic perquè amplie/intensifique entrenaments amb els esportistes del programa (augmentar-ne el nombre, fer entrenaments específics els dissabtes, intensificar l’entrenament en moments puntuals…) en funció de les particularitats dels entrenaments i del nivell dels esportistes.

A més, s’intenta apostar per la formació i l’especialització en tecnificació dels entrenadors i es programen concentracions i competicions de caràcter estatal i internacional.

Futbol 7 adaptat

La tecnificació en futbol 7 per a persones amb paràlisi cerebral consisteix a la realització d’entrenaments per tal de millorar la preparació física, supervisant l’entrenament en gimnàs d’alguns esportistes al Centre de Tecnificació d’Alacant.
A més es duen a terme concentracions a Alacant i València per tal de preparar els jugadors per a la seua participació al Torneig Internacional, que inclouen sessions tàctiques.