Més de 300.000 escolars celebren el ‘Dia de l’Esport 2022’ en la Comunitat Valenciana

L’acte principal ha tingut lloc enguany en la localitat alacantina de Xàbia.

Aquesta iniciativa pionera, impulsada per la Generalitat Valenciana i la Fundació Trinidad Alfonso, s’ha celebrat per setena vegada en quasi 1.000 centres educatius.

La Fundació Trinidad Alfonso i la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, han impulsat per seté any consecutiu la iniciativa del Dia de l’Esport i han unit les seues forces perquè els xiquets, xiquetes i joves valencians participaren al màxim d’aquesta jornada tan especial. Ho han fet, a més, aconseguint una xifra rècord quant al nombre de centres i al de l’alumnat que ha acabat sumant-se. En total han sigut quasi 1.000 els centres educatius que s’han inscrit, per la qual cosa han sigut més de 300.000 els xiquets, xiquetes i joves s’han sumat a aquesta iniciativa.

Aquesta iniciativa pretén que tots els xiquets i xiquetes dels centres educatius de la Comunitat Valenciana realitzen una jornada d’esport, al marge de la seua classe habitual d’Educació Física, per a commemorar el Dia Mundial de l’Activitat Física. L’acte principal ha tingut lloc enguany en la localitat de Xàbia. Fins allí s’han desplaçat el director de projectes de la Fundació Trinidad Alfonso, Daniel Olmos, i el director General d’Esport, Josep Miquel Moya.

Tots ells han sigut rebuts per l’alcalde Xàbia, José Francisco ChulviAunque allí s’ha dut a terme l’acte principal, l’objectiu final és movivlizar a tot l’alumnat de la Comunitat Valenciana. En qualsevol cas, cal destacar enguany l’enorme implicació d’alguns municipis, ja que 20 d’ells han volgut fer d’aquest dia una festa per a tot l’alumnat de la localitat en actes multitudinaris que implicaven diferents centres.

En aquesta setena edició s’han inscrit per a participar en aquesta iniciativa 156 centres de Castelló, 507 de València i 307 Alacant.

A més d’implicar-se en aquest Dia de l’Esport, cadascun dels centres involucrats participa en un concurs elaborant un vídeo amb les activitats realitzades durant el matí. La temàtica d’enguany gira entorn de l’esport adaptat. Per participar, cada centre educatiu rebia un pack de material esportiu. Enguany, igual que en les últimes edicions, cada centre educatiu ha pogut triar si rebia aqueix lot o, per contra, preferia que l’equivalent en diners fora donat a una entitat solidària.

Festa de l’esport en la Comunitat de l’Esport.

El director general d’Esport de la Generalitat, Josep Miquel Moya i el director de projectes de la Fundació Trinidad Alfonso, Daniel Olmos, han estat estan demà a Xàbia, una localitat que s’ha bolcat amb aquesta iniciativa, ja que s’han sumat tots els centres educatius i el propi ajuntament. “Ha sigut una jornada espectacular, com tots els anys. Estem encantats amb la resposta dels centres educatius i implicació de les localitats. Cada any se sumen més, la qual cosa demostra que l’esport és una peça clau en tot l’entorn educatiu. S’han sumat de les tres províncies, demostrant una vegada més que estem en la Comunitat de l’Esport. Volem posar l’accent en la importància de fer esport des de xicotets. Que adquirisquen hàbits saludables a aquesta edat és fonamental per a mantindre’ls en l’edat adulta. No hem creat res, aquesta vocació per l’esport ve ja de sèrie i de manera intrínseca en el professorat i centres educatius de la Comunitat de l’Esport”, va explicar Daniel Olmos.

El director general d’Esport, Josep Miquel Moya, per part seua, ha indicat que “les activitats educatives en les quals estem participant hui s’estan reproduint en centenars de poblacions valencianes i és una cosa no sols saludable, sinó necessari. La pràctica d’esport comporta també la pràctica de grans valors com la inclusió social, la companyonia i la pau. Estem vivint una emergència humanitària per la barbàrie d’una guerra i a les escoles valencianes estem acollint a milers de xiquets i xiquetes desplaçats d’Ucraïna, més d’una vintena d’ells a Xàbia. Aquesta setmana ja tindrem a uns 3.000 alumnes desplaçats de la guerra en la Comunitat Valenciana, als quals els donem suport educatiu i emocional. Un acompanyament necessari on les activitats esportives juguen un paper central en diverses aspectes: perquè socialitzen amb els seus nous companys i companyes de classe; al mateix temps  perquè repercutisca positivament no sols en la seua salut física, sinó també mental”.

A més de Josep Miquel Moya i Daniel Olmos, quatre esportistes del Projecte FER van estar en els col·legis de Xàbia implicant-se en aquesta jornada esportiva. El jugador de rugbi César Sempere, els atletes Iván Cano i Héctor Cabrera i l’entrenadora Ainhoa Martínez grans representants del món paralímpic, que era la temàtica de la jornada, ja que tots dos van tornar dels Jocs Paralímpics de Tòquio amb sengles medalles.

Projecte solidari: Escola Activa

L’entitat solidària triada enguany, i que va ser triada pels propis centres d’entre dues opcions plantejades, és “Escola Activa”, un projecte que duu a terme l’Associació Espanyola Contra el Càncer de València, que persegueix incrementar el temps que els xiquets i joves dediquen a l’activitat física dins i fora del seu centre educatiu i d’aquesta manera, reduir el risc dels menors de patir malalties no transmissibles com el càncer.r.

Compartir: