Mathieu Van der Poel i Fem van Empel coronen la gran festa del ciclocròs a Benidorm

Felipe Orts i Lucía González van fer vibrar a l’afició en el retorn de la Copa del Món a Espanya després de més d’una dècada d’absència

Festa. Una gran festa. Només així pot resumir-se el viscut als parcs de Foietes i El Moralet durant tota la jornada del diumenge. La Copa del Món de Ciclocròs UCI – Benidorm Costa Blanca 2023 no sols ha sigut un èxit de públic, omplint per complet l’aforament del circuit de la capital turística d’Europa, sinó que també va oferir un preciós espectacle esportiu en un circuit que va afavorir algunes de les carreres més emocionants de tota la temporada.

Clic ací per a descarregar els resultats

Amb les 13.000 ànimes que omplien el circuit de Benidorm entregades a la causa, la carrera Elit masculina, amb Wout van AertMathieu Van der Poel i Tom Pidcock com a grans reclams, no va decebre. Va ser el campió del món el que, en la seua última carrera de la temporada –no defensarà l’arc de Sant Martí en Hoogerheide– va obrir el foc, intentant posar terra pel mig des del primer gir.

La meta de la carrera Elit masculina, resolta en un mà a mà entre Mathieu Van der Poel (Alpecin-Deceuninck) i Wout van Aert (Jumbo-Visma). (c) BenidormCX / Sprint Cycling

El britànic va fer tot el possible, però els seus rivals, sabedors del ràpid i traïdorenc del circuit, no li van donar cap marge. Els favorits van rodar en grup, com es preveia, durant gran part de la carrera i la selecció, en realitat, anava fent-se per la cua d’aqueix grup cabecero, del qual anaven caient unitats de pur ‘maduritos’. Finalment, ja en l’última volta, la batalla va quedar reduïda al duel que tothom volia presenciar. La gran baralla entre els dos grans dominadors de l’especialitat en els últims anys. Wout van Aert contra Mathieu Van der Poel. La força pura contra l’elegància més absoluta.

L’última volta va ser, senzillament, una oda al ciclocròs, amb els seus dos més grans estreles, literalment, pegats. Arribats a la recta de meta, i després d’haver-se batut en una infinitat de canvis de ritme, va ser Van der Poel el que va entrar primer en la línia de meta. Van Aert, pegat a la seua roda posterior, es va anar llarg en l’última corba. Trastabilló. Un d’aqueixos errors mínims tan impropis d’ell i que, a aquest nivell, suposen l’enorme diferència entre l’èxit i el fracàs. Van der Poel, triomfant, va alçar els braços. Van Aert, content malgrat tot, va acabar segon. Eli Iserbyt, tant de temps líder de la Copa del Món, va guanyar la seua particular batalla amb Laurens Sweeck, que va acabar quart, però es va assegurar la victòria final en la Copa del Món de Ciclocròs UCI.

El Parc de Foietes, atestat, i el característic skyline de Benidorm. (c) BenidormCX / Álvaro García Herrero

Felipe Orts, màgic a casa

«Segur que soc una persona molt més feliç que Mathieu Van der Poel encara que ell haja guanyat». Així de contundent es mostrava el gran ídol local, Felipe Orts, després d’acabar nové en la línia de meta de Benidorm. El campió d’Espanya va fer una carrera, senzillament, perfecta. Va rodar en el grup que va barallar constantment per aqueix top10 i a dues voltes per al final va marxar en solitari, portat en volandas per milers d’aficionats espanyols, sí; però també belgues, neerlandesos, britànics, alemanys… que aprecien i reconeixen el que per al ciclocròs internacional suposa el corredor nascut en la veïna localitat de La Vila Joiosa.

La seua novena plaça, senzillament, va deslligar la bogeria final d’un dia històric per a Benidorm, una ciutat ha descobert el que el ciclocròs és capaç d’oferir. Una ciutat que ha retornat a Espanya, després d’onze anys d’absència, la Copa del Món de Ciclocròs UCI. Una ciutat, en definitiva, que aquest diumenge, 22 de gener, ha portat a Felipe Orts, el millor crosser espanyol de tots els temps, en volandas al seu dia més bonic sobre una bicicleta.

Laurens Sweeck, guanyador final de la Copa del Món de Ciclocròs UCI

L’absència d’última hora de Michael Vanthourenhout després d’emmalaltir durant la nit, ha provocat que el belga Laurens Sweeck, que ja arribava líder de la Copa del Món de Ciclocròs UCI a la prova de Benidorm, s’haja adjudicat de manera matemàtica la victòria final del torneig abans de la cita, diumenge que ve, de Besançon (França).

Gràcies als 22 punts sumats en la Copa del Món de Ciclocròs UCI – Benidorm Costa Blanca 2023Laurens Sweeck gaudeix ja d’un avantatge de 46 punts, irrecuperables per al seu compatriota Vanthourenhout en l’única carrera que resta per disputar-se d’aquesta edició del gran torneig del ciclocròs.

Fem van Empel es corona a Benidorm

La prova Elit femenina de la Copa del Món de Ciclocròs UCI – Benidorm Costa Blanca 2023 va ser elèctrica. Les millors especialistes del món es van batre en un duel impredictible marcat per l’altíssima velocitat del seu pedaleig i les escasses diferències que, almenys entre les aspirants al triomf, es van obrir al llarg de la jornada. Finalment, com somiaven tots els aficionats, la cosa es va reduir a una batalla sense quarter entre Fem van Empel i Puck Pieterse.

Va ser Van Empel qui es va emportar el gat a l’aigua. Gràcies al seu triomf en Benidorm, el setens en les tretze mangues que componen la Copa del Món de Ciclocròs UCI, la neerlandesa s’ha adjudicat la categoria Elit femenina del torneig de manera matemàtica als parcs de Foietes i El Moralet.

Fem van Empel (Jumbo-Visma) signatura la seua victòria. (c) BenidormCX / Sprint Cycling

Thibau Nys, velocitat pura

Thibau Nys va ser el més ràpid en l’atapeïdíssim sprint que va posar fi a la prova Sub-23 de la Copa del Món UCI de Ciclocròs – Benidorm Costa Blanca 2023. Nys va aconseguir agafar la roda de Tibor Del Grosso en abandonar l’últim tram d’herba cap a meta, on el fill del ‘Caníbal de Baal’ i el neerlandés el pusierob tot en una ‘volata’ en la qual el portador del mallot de líder de la Copa del Món va desplegar la seua velocitat més pura per a emportar-se el triomf. Nys ha guanyat les quatre carreres d’aquesta edició de la Copa del Món Sub-23 aquesta temporada i ja ha confirmat matemàticament la seua victòria en la general.

Lauren Molengraaf gana la Copa del Món

Lauren Molengraaf va ser la millor en la prova Júnior Femenina de la Copa del Món de Ciclocròs UCI – Benidorm Costa Blanca 2023. Amb aquesta victòria certifica també el seu triomf final en la classificació general de la Copa del Món 2022-2023. La ciclista neerlandesa va tindre un gran mà a mà contra les germanes Holmgren i Célia Gery. Quasi en la línia de meta, la neerlandesa lograró obrir una xicoteta bretxa de tot just cinc segons sobre les canadenques Isabella i Ava Holmgren, que al final van ser segona i tercera.

Yordi Corsus, primer guanyador del dia

Els més joves de l’escamot, els xics de la categoria Júnior, van tindre l’honor d’obrir la jornada de competició aquest diumenge en el circuit dels parcs de Foietes i El Moralet. Amb exquisida puntualitat, a les 9.30 hores es donava l’eixida a una carrera en la qual el belga Yordi Corsus es va imposar en una carrera molt ràpida en la qual els millors van rodar constantment en grup oferint una bonica baralla que va culminar amb un no menys atapeït final en el qual Corsus va emergir com el més ràpid per davant dels seus compatriotes Seppe Van de Boer i Viktor Vandenberghe. El francés Léo Bisiaux, que va acabar seté en Benidorm, es manté com a líder de la Copa del Món mancant una sola prova per al final amb 26 punts de renda sobre el neerlandés Guus van den Heijden, sisé en la línia de meta hui.