Lidón Muñoz, Ángela Martínez i Carla Hurtado: el trident valencià en l’Europeu de Roma

Quan encara ressonen els ressons del Mundial celebrat el mes de juny a Budapest, la natació torna a proposar un altre esdeveniment internacional de campanetes. En aquest cas, el Campionat d’Europa, torneig que es disputarà a Roma des de l’11 fins al 21 d’agost. Les grans estreles continentals ja estan preparades per a tornar a delectar-nos amb els seus assidus i permanents esgarrapades al crono, convertit en un objecte cada vegada més minvant. La natació espanyola desplaça una delegació integrada per 22 components. I, com a integrants d’aqueixa expedició, tres representants de la Comunitat Valenciana. Tres dones. L’experta Lidón Muñoz, i les joves, i al temps, debutants en un Europeu absolut d’estiu, Ángela Martínez i Carla Hurtado.

Lidón Muñoz somia amb la final en els 50m o 100m lliures

La nadadora castellonenca, de 26 anys, es disposa a disputar el seu quart Campionat d’Europa absolut. A Londres 2016, va obtindre, com a millor resultat, una sisena plaça en el relleu 4x100m lliures. A Glasgow 2018, va ser novena en els 100m lliures i dècima en els 50m lliures. I a Budapest 2021, va ocupar el 11é lloc en els 50m lliures i el 12é, en els 100m lliures. És a dir, en els dos últims certàmens continentals, Lidón ha superat el primer sedàs, s’ha plantat en les semifinals i no s’ha quedat excessivament lluny de les finals. En pocs dies, a Roma, afrontarà els seus habituals dues proves individuals i quatre de relleus (4x100m lliures, 4x100m lliures mixt, 4×100 estils i 4x100m estils mixtos).

Et veus amb opcions d’aconseguir la final en alguna de les proves individuals que disputaràs?

Aqueix és l’objectiu. En els anteriors Europeus, em vaig quedar relativament a prop. També dependrà del nivell que hi haja. Esperem que no siga tan fort com el del passat any a Hongria. El que sí que tinc clar és que, si vull aconseguir les finals, hauré d’estar molt prop de les meues millors marques: 24:82 en els 50m lliures i 54:33 en els 100m lliures. Tots dos són rècords d’Espanya.

Ara mateix, de les teues proves de referència, els 50m i els 100m lliures, en quin estàs millor?

No sabria dir. A més, sempre hi ha sorpreses. Quan creus que estàs millor en una, t’ix pitjor que l’altra. Pense que arribe a Roma bé en les dues distàncies. No m’incline per cap en concret.

Fa uns mesos, vas comentar que, després d’aquest Europeu de Roma, anaves a donar preferència als estudis fins a, més o menys, el mes de març de 2023. Mantens aquests plans?

Sí, els mantinc. Després de l’Europeu, em centraré en els estudis per a preparar el MIR. L’examen serà a principis de 2023. Durant aquest període, continuaré entrenant, però sense l’exigència i intensitat habituals. Quan acabe, al març, tornaré de gom a gom a la natació.

Ángela Martínez, a consagrar-se com una dels nous reclams de la natació espanyola

En temps rècord, i gràcies a la seua meteòrica progressió, Ángela Martínez (Elx, 18 anys) s’ha convertit en una de les noves referències de la natació espanyola. De fet, malgrat la seua joventut, ja va competir, fa dos mesos, en el Campionat del Món disputat a Budapest. En el certamen mundialista, va estar millor en aigües obertes que en la piscina. En l’Europeu de Roma, el seu autèntic objectiu de la temporada, Ángela disputarà les mateixes proves que va afrontar a Budapest. En aigües obertes, repetirà la modalitat de relleus mixtos, i les distàncies de 5 i 10 km. En la pileta, estarà en els 800 i els 1.500m lliures. Recordem que les seues millors marques són 8.36:23 en els 800m i 16.20:66 en els 1.500m.

Repassant els teus resultats a Budapest, vam extraure la conclusió que ho vas fer millor en aigües obertes que en la piscina. Comparteixes aqueixa percepció?
Estic d’acord. Vaig ser de menys a més. Em vaig trobar menys fresca en la piscina, però vaig millorar després, en les proves d’aigües obertes. Cal tindre en compte que, en aquell moment, arribàvem a Budapest amb una càrrega de treball molt alta.
Arribes a Roma en un millor estat de forma?

Totalment. Arribe millor perquè hem preparat aquest Campionat d’Europa a consciència. Per descomptat, vam ser al Mundial de Budapest a competir el millor que vam poder, però el gran objectiu de l’any era aquest Europeu de Roma. Hem estat a Sierra Nevada quasi un mes i afrontem el torneig continental en plenes garanties.

És factible que, en alguna de les proves, ja siga de natació convencional o d’aigües obertes, pugues fer un top-10? A priori, en quin de les 5 et veus millor?

No és que siga factible, que ho és; és que, fer un top-10 en alguna de les proves és el meu objectiu. És més, aspire a ocupar una d’aqueixes places de privilegi en dues proves. Em veig millor en els 1.500m lliure.

Carla Hurtado, amb la il·lusió de debutar en tot un Europeu

Una espectacular remuntada gràcies a les seues últimes brazadas li va permetre convertir-se en la millor espanyola en els 100m papallona de l’Open de Primavera. Aquell triomf, signat l’11 d’abril en Torremolinos, li va obrir, de bat a bat, les portes del seu primer Campionat d’Europa absolut. Carla (Petrer, 18 anys) arriba a Roma en millor estat de manera que el mostrat, fa a penes un mes, en els Jocs Mediterranis. En la capital italiana, la nadadora valenciana disputarà una prova individual: els 100m papallona.

Com et trobes i en quines condicions arribes al Campionat d’Europa?

Ha sigut una temporada dura i exigent, amb moltes incidències, amb molts condicionants, però ara, em trobe millor que fa unes setmanes i amb ganes de realitzar un bon Europeu.

El teu gran objectiu és superar el primer sedàs i aconseguir les semifinals. Ho veus assolible?

El meu objectiu és fer marca personal (és a dir, baixar d’1.00:69) o estar prop d’això. Nade una prova molt ràpida i explosiva, i una sola dècima pot ser decisiva.

Compartir: