Yankey, Conte, Càceres i Lois Maikel van per l’or en Nerja

Els atletes de la Comunitat Valenciana arriben al Campionat d’Espanya amb més de quinze opcions de medalla

El dimarts, una mica abans que es desfermara una tempesta de ‘estiu’ sobre l’Estadi del Túria, Rafa Blanquer contava que era una sort tindre a la seua escola a una entrenadora com Niurka Montalvo, que li havia entregat, com si fora una ofrena, a una atleta quasi feta: Evelyn Yankey. I que ell, abans de precipitar-se a esculpir-la a la seua manera, de posar-la a fer el dos i mig, d’accelerar el procés, va preferir anar soltant rodet a poc a poc. Yankey, que no té més que 18 anys, ha saltat aquest any 6,45, que li reafirma com la quarta millor espanyola sub20 de tots els temps, i, en absència de Fàtima Diame, que no competirà per unes molèsties, té davant si l’opció de proclamar-se campiona d’Espanya. No serà fàcil en un concurs amb Leticia Gil, la vigent campiona, Tessy Ebosele o Irati Mitxelena.

Però si aquestes tenen possibilitats, la valenciana també en un concurs on podrà demostrar quin és el seu caràcter competitiu.

Evelyn Yankey és una de les 17 opcions de medalla que, sobre el paper, té l’atletisme de la Comunitat Valenciana en Nerja, on aquest cap de setmana, de divendres a diumenge, es disputarà el Campionat d’Espanya amb 64 valencians -35 dones i 29 homes-, i una dels quatre atletes que aspiren a apuntar-se al famós Balcó d’Europa de la turística ciutat malaguenya amb la medalla d’or. Els altres que lluitaran pel títol nacional són Lois Maikel Martínez, qui, als seus 41 anys, segueix sense trobar rival en el disc, la prova en la qual porta invicte en els campionats d’Espanya des que va guanyar el primer dels seus quatre ors en 2018.
Eusebio Càceres també intentarà pujar a l’alt del podi en Nerja. Aquesta temporada, com impulsat pel quart lloc en els Jocs Olímpics de l’any passat, sembla estar recobrant la seua millor versió. Ja ha saltat en 8,15 i això li assegura la seua presència en l’Europeu de Munic (del 15 al 21 d’agost). El saltamartí d’Onil vol anar també al Mundial d’Eugene, però per a això necessita saltar 8,22, una marca que està al seu abast.

I la quarta atleta de la Comunitat que viatja per una medalla d’or és Claudia Conte, favorita indiscutible en l’heptatló. Sense la plusmarquista nacional, María Vicente, i tenint en compte que les proves combinades comencen aquest divendres, el dia amb menys públic, és difícil que la castellonenca trobe l’impuls necessari per a anar-se per damunt dels 6.250 punts que li obririen la porta de Munic. Encara que la pupil·la de Manoli Alonso està en una esplèndid moment de forma i, en unes condicions més òptimes, podria fins i tot atacar el rècord d’Espanya de María Vicente (6.304 punts).

Quique Llopis sembla en aquest moment un pas per darrere d’Asier Martínez (líder espanyol de l’any amb 13.30), però el corredor de tanques de Bellreguard ja ha corregut en 13.52 i lluitarà per baixar de 13.50, que és la mínima per a l’Europeu. La medalla de plata sembla seua abans de marxar-se a Orà (Algèria) a disputar els Jocs del Mediterrani, on confia a agafar el ritme de competició que li falta. El seu company Kevin Sánchez, que ve de rebaixar la seua marca personal (13.56), lluitaran amb Daniel Cisneros pel bronze.

Una de les grans incerteses és en quin estat arribarà Víctor Ruiz al Campionat d’Espanya. L’atleta d’Utiel va destrossar la seua marca personal en una carrera quasi en solitari a Huelva i va confirmar el seu bon moment millorant també, en dos segons, la del 1.500 (3;37.82) la setmana passada a Castelló. Però l’atleta de Pepe Ortuño va patir una estirada a l’esquena el dimarts i viatja amb una inflamació en el sacre que fa que el moleste molt l’esquena. La seua evolució serà la que marque si aquest divendres pot competir en condicions. El representant del Platges de Castelló té la mínima per a les dues grans cites de l’estiu després de córrer en 8.16.42. Els seus grans rivals seran Dani Arce i Sebas Martos.

Alexis Sastre ha tornat al centre de l’escenari. L’excampeón d’Espanya de salt d’alçada apareix en una final poc exigent amb la segona millor marca dels competidors (2,16). Pablo Torrijos, el rei destronat amb l’estrepitosa irrupció de Jordan Díaz, líder mundial de l’any amb 17,76, intenta superar les molèsties físiques per a ser, si no ja el millor espanyol, sí el millor Torrijos. El valencià Marcos Ruiz, que competeix amb llicència de la federació catalana, és el segon del rànquing espanyol amb 16,94 i després està el castellonenc, que competeix després de passar molts problemes físics que el van obligar, fins i tot, a renunciar a la pista coberta. Per darrere d’aquesta espècie de ‘Big Three’ apareix l’incombustible José Emilio Bellido, que és el campió en pista coberta.

Osarumen Odeh serà una de les protagonistes de la qual es preveu com la millor final de llançament de martell de la història. La castellonenca figura segona en el rànquing nacional després de batre la seua marca personal (66,81) i només veu inassolible a Laura Redondo, que ha batut quatre vegades el rècord d’Espanya fins a deixar-lo en 72 metres exactes, encara que no haurà de confiar-se davant una institució com Berta Castells, que ha sigut 16 vegades campiona d’Espanya.
Judit Prats (pes), Paula Ferrándiz (pes i disc), Yurena Hueso (800), Paula Blanquer (el dissabte va fer 13,59, la segona millor marca espanyola sub20 de tots els temps en els 100 metres barres), Ángel Poveda (pes) i Carmen Marco (que va fer la seua marca personal, 11.46, en els 100 metres de l’Autonòmic) són uns altres dels aspirants valencians a tocar algun metall aquest cap de setmana en Nerja.

Compartir: