La Comunitat tanca temporada sent la segona autonòmica que millors resultats ha aconseguit en podis nacionals de vela

El Centre de Tecnificació de Vela de la Federació de Vela de la Comunitat Valenciana tanca la temporada 21-22 amb un balanç més que positiu ja que, d’una banda, els esportistes han aconseguit increïbles resultats, situant a la Comunitat de l’Esport com la segona autonomia que més ben marcador ha obtingut, i per un altre, s’ha posat en marxa un treball destinat a la tecnificació dels tècnics autonòmics, perquè vagen actualitzant la seua formació i així de bons tècnics, isquen bons esportistes.

Si ens centrem en les xifres, la veritat és que, quant a resultats, ha sigut una de les millors temporades per a la Federació de Vela de Comunitat Valenciana. Dels 198 esportistes convocats, s’ha pujat al podi en 48 ocasions i a més aquests podis han estat repartits entre la majoria de les classes.

‘Per estadístiques, les millors classes han sigut Optimist, ILCA, 29er i Fórmula Kite, en el qual per nombre de campions nacionals hem sigut la millor comunitat’ ens compta Lucía Reyes, coordinadora del CeTDV. ‘Cert és que 420 ha sigut la classe en la qual, de moment, s’han aconseguit resultats més discrets; però estem donant-li la confiança necessària perquè es torne a treballar amb aquells esportistes que van aconseguir donar moltes alegries a la comunitat valenciana i així que ara, com a tècnics autonòmics, passen els seus coneixements i experiències als actuals regatistas’ ressalta.

A més, si quant a nombre de podis hem sigut la segona federació amb millors resultats, quant a nombre d’esportistes dins de l’Equip Olímpic i Equips de PNTD que treballen sota les ordres de la RFEV, estem dins de les tres autonòmiques que més regatistas han aportat tenint només per davant a la Federació Balear i amb el mateix número que la Federació Catalana.

‘Actualment en l’Equip Olímpic tenim 4 representants. Entre ells, les opcions més reals de medalla a París 2024 les posem en Álex Climent que és primer d’equip en Formula Kite, sent la seua classe nova en el panorama olímpic’ detalla Lucía. ‘Dic aquest nom, sense menysprear el nivell dels altres representants valencians com Antonio Torrado o Jorge Aranzueque, però t’explique. Aquests dos regatistas competeixen en la seua classe amb grans noms que ja han participat en uns Jocs Olímpics i per a classificar-se, a més d’aconseguir la plaça per al país, necessiten guanyar als altres regatistas nacionals i així ser el representant espanyol en Paris 2024. Tot pot passar, i alguna sorpresa podem tindre perquè estan treballant intensament. I el més important, estan obrint un camí sobretot a esportistes valencians de classes inferiors, que viuen com els seus companys club competeixen al més alt nivell. Això, a poc a poc, farà que creguen que ells també són capaços de ser ací’ remarca Lucía.

Però més enllà de la part purament esportiva, l’ambient que s’ha viscut aquesta temporada ha sigut excepcional, perquè s’ha treballat amb ‘molt bon rotllo’, s’han fet amics i s’ha entrenat amb la mateixa exigència que diversió. Lucía ens conta que el gran repte d’aquesta temporada, ha sigut posar en funcionament el sistema d’informes perquè els clubs tinguen la informació del que fan els seus esportistes quan són convocats amb els equips autonòmics, i sobretot aconseguir que els tècnics autonòmics entenguen que el seu treball amb la FVCV no acaba fins que l’informe està complet. Perquè cada any des de l’equip tècnic que conforma el CeTDV s’intenta posar un punt més de professionalitat. Així, enguany el focus s’ha centrat en que aquests tècnics traspassen els seus coneixements als tècnics autonòmics. És per això que les classes que més dies d’entrenament han fet dins del programa de tecnificació autonòmic hagen sigut les classes de les quals aquests dos tècnics són experts (windsurf i ILCA).

Ara toca posar ja la vista en la nova temporada, una temporada decisiva de cara a Paris 2024 perquè a l’agost tindrà lloc el Mundial de Classes Olímpiques, on es reparteixen les primeres places perquè el país puga representar als Jocs Olímpics. ‘El nostre objectiu és ajudar, dins de les nostres possibilitats, el màxim que puguem als nostres esportistes en les regates classificatòries que estableix la RFEV com a classificatòries per a formar part dels Equips Nacionals de les diferents classes que participaran en el Mundial, que serà o el Trofeu Princesa Sofía o l’Europeu 2023 de la classe. Ens agradaria tindre els màxims representants possibles valencians participant en aquest Mundial’ remarca Lucía.

La idea principal és que, després d’aquesta temporada, en la qual s’han centrat els recursos en què l’esportista tinguera un seguiment i realitzara un volum mínim d’entrenaments en l’aigua i en terra, en aquest nou cicle, el focus es pose en què l’esportista de tecnificació aprenga a treballar juntament amb un equip pluridisciplinari. És per això, que l’equip de professionals que treballarà amb els esportistes, augmentarà perquè tinguen cobertes les necessitats de preparació física, fisioteràpia, psicologia, nutrició, medicina esportiva… a més de que entenguen que són esportistes els 365 dies de l’any, encara que hagen obligacions acadèmiques d’atendre.

Així, enguany podrem veure noves cares en l’equip pluridisciplinari, encara que en realitat siguen gent de la ‘casa’ que estan molt compromesos amb els nostres esportistes i, a més, també podrem veure noves cares en el grup de regatistas, perquè hi ha canvi de classe de diversos esportistes que acaben la seua etapa en categories inferiors i que, si treballen amb les mateixes ganes que han posat aquests anys, segur que poden donar-nos moltes alegries en categories olímpiques.

Per a finalitzar Lucía ens compta un altre dels grans reptes del CeTDV per a aquesta temporada: ‘Sobretot, volem que Formula Kite comence a treballar amb la mateixa filosofia que la resta de classes, és a dir, amb un calendari i uns objectius destinats a continuar sent una potència dins d’aquesta modalitat. Això sí, sense oblidar el treball de les classes dobles que, encara que com a nombre d’esportistes han sigut inferiors a les classes individuals, a poc a poc estan tornant a tindre molt d’auge’.

I com cada any, totes aquestes classes olímpiques i preolímpiques tindran una cita en la Comunitat Valenciana Olympic Week, que aquest 2023 se celebrarà del 09 al 12 i del 16 al 19 de febrer amb nombroses novetats i incorporacions que us anirem comptant en breu.

Compartir: