El Descens del Xúquer es prepara per a rebre a palistes de sis nacionalitats

El Descens Internacional del Xúquer, cita que recupera la mítica Davallada del Xúquer, ultima ja els preparatius per a la seua 61a edició, que se celebra els dies 10 i 11 de juny. En aquest 2023, la prova adquireix dimensió internacional i reunirà en la seua modalitat competitiva a més de 150 esportistes de sis nacionalitats – Portugal, França, Bielorússia, Itàlia, Dinamarca i Espanya – que recorreran el riu en les modalitats de K1, K2, C1 i C2 un total de 19 quilòmetres en dues etapes.

L’elenc internacional comptarà amb rostres coneguts com el de Víctor Manuel Taborda Félix, president de la Federaçao Portuguesa de Canogem (Federació Portuguesa de Piragüisme) que participarà juntament amb altres compatriotes dels clubs d’Angra do Heroismo i 24 palistes de Crestuma. Alguns dels integrants del club italià Amici dei Fiume també provaran les aigües valencianes, així com piragüistes de la regió d’Ardecha, que compta amb un conegut descens fluvial i Montpeller, a França, entre altres.

El panorama nacional serà nodrit i divers, amb palistes de diferents punts del país que no han volgut perdre l’ocasió de gaudir d’aquesta prova que és sens dubte un bon preparatori per al XXX Campionat del Món de Piragüisme Marató, que se celebra en Vejen – Kolding del 31 d’agost al 3 de setembre de 2023.

Cantàbria Multisport acudeix al Descens del Xúquer amb 11 participants, el Thader Caiac de Cieza amb 8, mentre que el de Conca Les Grajas ho farà amb 6 palistes. Aranjuez, Canoe Valladolid i el Club Esportiu Tudela desplacen a quatre membres cadascun, el Fluvial de Lugo participa amb dos i el de Salamanca Els Follets competirà amb un representant.

Tots ells trobaran un potent contingent local, amb presència de més d’una vintena de participants del RCN Castelló i altres punts de l’Escúter Club d’Algemesí, un dels amfitrions d’aquest descens fluvial juntament amb Antella, que ha inscrit a 13 participants, així com Cullera, que desplaçarà a una desena.

En la passada edició del Descens del Xúquer els germans Marc i María Martínez Koshytska, de l’Escúter Club d’Algemesí, es van alçar amb sengles triomfs en les categories K1 masculí i K1 femení, respectivament, mentre que Carlos Moreno es proclamava campió K1 sènior masculí, revalidant la victòria de l’edició de 2021, i Izan Aliaga era el vencedor juvenil en aquesta mateixa modalitat.

El Club de Piragüisme de Silla és un altre dels habituals en els podis del Descens del Xúquer, i no faltarà a la cita enguany. El duo format per Jonathan Cantarero i Marcos Climent compta amb dues victòries consecutives en les dues últimes edicions en la modalitat de K2, mentre que el passat 2022, la medalla d’or també se’n va anar a Silla, de la mà de Santiago Sánchez. Un altre dels aspirants al títol serà el gallec Joaquín Iglesias, que acaba si es fes amb la medalla d’or sub 23 en el Campionat d’Espanya de Mitjana Marató.

“En aquest any preolímpic que està marcat per la gran quantitat de proves programades, el nivell d’inscripcions del Descens del Xúquer, no sols s’ha mantingut, sinó que compta amb una important presència internacional. Això ens dona la mesura de l’atractiu i potència d’aquesta prova que recupera una cita històrica com la Davallada del Xúquer”, assenyala Toño Cinto, president de la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana.

Ple total en el Descens popular

La modalitat popular del Descens del Xúquer repeteix l’èxit de participació de les edicions anteriors, i a deu dies de donar l’eixida, ja ha penjat el cartell de complet, i més de 250 persones de totes les edats gaudiran de les aigües i els paisatges del Xúquer en dos descensos no competitius, que se celebraran el dissabte i el diumenge al matí.

El dissabte al matí, els participants remaran durant 6 quilòmetres entre Sumacàrcer i Antella, eixint de l’espectacular Illa de l’Esgoletja, per a finalitzar en l’Assut d’Antella, mentre que el recorregut del diumenge té eixida en el pont de ferro d’Alzira i finalitza en l’hangar de piragües d’Algemesí, recorrent un total de 5 quilòmetres.

El Descens Internacional del Xúquer, que reprenia en 2021 la històrica Davallada del Xúquer, ha aconseguit multiplicar en dues edicions el nombre de participants i passar a formar part del calendari d’esdeveniments d’interés de la Real Federació Espanyola de Piragüisme.

A més, la cita ofereix als participants l’oportunitat de conéixer l’oferta turística de la comarca, prenent com a eix principal el riu Xúquer. Enguany la prova coincideix amb la Fira Modernista de Carcaixent, per la qual cosa els palistes i els seus acompanyants tindran l’ocasió de descobrir el patrimoni modernista i cultural de la localitat.

El Descens internacional del Xúquer està organitzat pel Consorci de la Ribera, la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana i els clubs Escúter Club d’Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Penya Piragüista d’Antella i Club de Piragüisme l’Almenara de Sumacàrcer i els municipis d’Alzira, Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà del Xúquer, Riola, Carcaixent, Antella i Sumacàrcer, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i València Turisme / Diputació de València i el suport de la Fundació Trinidad Alfonso a través d’Emprén Esport i Caixa Rural Algemesí.

Compartir: