El Campionat Iberoamericà ja és ací

Aquest dilluns 9 de maig ha tingut lloc l’acte de presentació de Campionat Iberoamericà de #Alicante2022 en el MARQ d’Alacant. Queden 10 dies per a celebrar la 19a edició de l’Iberoamericà, una cita que serà històrica quant a participació, amb més de 500 atletes de 24 països. A la presentació han acudit Raúl Chapado, President de la Reial Federació Espanyola d’Atletisme; Josep Miquel Moya, Director General d’Esports de la Generalitat Valenciana; Bernabé Cano, Diputat d’Esports i Alcalde de La Nucia; Eduardo Dolón, Alcalde de Torrevieja; Juan Miguel Gómez, Director de la Fundació Trinidad Alfonso.

En la presentació s’ha revelat que Teledeporte retransmetrà en directe el Campionat Iberoamericà de #Alicante2022, i que també podrà seguir-se en la web d’RTVE Play i en el Canal Internacional de TVE. A més, #Alicante2022 oferirà en directe un programa televisiu posterior a cada jornada en el qual es repassaran els moments més destacats.

El president de la RFEA Raúl Chapado ha anunciat que aquest dimarts s’incorporarà a La Nucia “un grup d’atletes ucraïnesos d’altíssim nivell, entre els quals es troben saltadors d’altura de més de 2.40 m i saltadores de més de 2.00 m, un saltador de longitud de 8.23 m…”. Aquests atletes entrenaran durant dos mesos en les instal·lacions de la Ciutat Esportiva Camilo Cano “i vindran amb els seus entrenadors i famílies fugint de l’horror”. A més, el president ha manifestat que els atletes ucraïnesos “podran competir en l’Iberoamericà de #Alicante2022, formaran part de la desfilada i seran un més de nosaltres”.

Raúl Chapado ha presentat l’himne de l’Iberoamericà de #Alicante2022: “Una música de força, d’unió, d’alegria. Quan es posa cañero ens imaginem a tots els atletes ballant, celebrant units en l’Estadi Olímpic Camilo Cano de La Nucia, que és del que es tracta”. Igualment, Raúl Chapado ha revelat el disseny de les medalles del campionat, amb un significat especial: “En un món on el conflicte i la falta d’entesa acaba sent protagonista, volíem transmetre que es pot lluitar i tindre adversaris però alhora ser germans i competir de manera pacífica. Volíem representar tot això en la medalla, la unió dels continents participants, la província d’Alacant i la imatge del logo que es converteix en una pista d’atletisme”.

També ha presentat el president de la RFEA el llibre de l’Atletisme Iberoamericà, dins de les línies de llegat de #Alicante2022: “És una història de tot l’atletisme iberoamericà, que quedarà com un llegat d’Alacant i que la comunitat iberoamericana podrà tindre en format físic o digital”.

Dins d’aqueix pla de llegat de #Alicante2022, Raúl Chapado ha manifestat que “comença abans del Campionat, segueix durant ell i continua molt temps després” que acabe l’Iberoamericà: “Hem tingut concentracions de l’equip nacional a La Nucia i Torrevieja, que han fet activitats amb escoles d’atletisme i col·legis, una formació per a jutges, tindrem un seminari de Dona Entrenadora després del campionat, també volíem acostar-nos als clubs i per això La Nucia acollirà les ‘Four Finals’ de la Lliga Joma i la Lliga Iberdrola… Són molts els esdeveniments que hem fet i farem per a establir un llegat sostenible i a llarg termini”.

El seleccionador nacional José Peiró ha rellevat que 70 atletes, 37 homes i 33 dones, representaran a #EspañaAtletismo en #Alicante2022. D’aqueixa llista, que es revelarà al complet el dimarts 10 de maig i que inclourà a 21 atletes olímpics, ha avançat quatre noms: Orlando Ortega, el subcampió olímpic en Riu de 110 m barres; Álvaro Martín, quart a Tòquio en 20 km marxa; Eusebio Càceres, quart a Tòquio en longitud; i Laura Méndez, maratoniana olímpica a Tòquio i flamant campiona d’Espanya de 10 km en ruta.

José Peiró ha destacat la #PasiónPorCompetir que desperta entre els atletes espanyols vestir la samarreta de la selecció nacional. “El telèfon em vibra contínuament amb trucades o missatges d’atletes preguntant-me si competiran en aquesta o aquella competició. En el cas d’Orlando Ortega estava desitjant vindre, em va dir: “Què he de fer per a estar en l’Iberoamericà?”, i finalment estarà”.

A nivell internacional, el president de la RFEA Raúl Chapado ha anunciat algunes de les figures que competiran en #Alicante2022, com són la porto-riquenya Jasmine Camacho-Quinn, campiona olímpica a Tòquio 2020 de 100 m barres; el brasiler Thiago Braz, campió olímpic de perxa en Riu 2016; i el seu compatriota Darlan Romani, campió del món de pes en pista coberta a Belgrad 2022.

L’alcalde de Torrevieja i Diputat Provincial de Presidència, Eduardo Dolón, ha destacat “la importància de tornar a portar una prova prestigiosíssima, com és el Campionat Iberoamericà, al nostre país”. Eduardo Dolón s’ha referit també a la volta de la mitja marató a Torrevieja, cinc anys després que se celebrara l’última edició d’una prova insigne de la ciutat alacantina: “La mitja marató suposa per a nosaltres el retorn d’una prova mítica, i l’oportunitat de fer-lo amb els grans. El diumenge 22 de maig serà una festa, i espere que siga una mitja marató molt recordat, perquè a més és una ocasió única de córrer amb els millors”.

Juan Miguel Gómez, Director de la Fundació Trinidad Alfonso, ha posat l’accent en “importància de la solidesa de l’esport a la Comunitat Valenciana” per a la Fundació: “Tenim el desig de convertir-la en la Comunitat de l’Esport. Es basa en tres eixos: esport escolar, elit i esdeveniments com l’Iberoamericà, que està dins d’un programa de quatre o cinc anys en què la Comunitat Valenciana acollirà campionats de primer nivell. Espere que la gent de Torrevieja i La Nucia sàpia valorar aquesta competició, el privilegi de tindre-la ací i gaudir d’ella”.

Josep Miquel Moya, Director General d’Esports de la Generalitat Valenciana, ha assenyalat que treballen “el present, però també el futur” de l’esport. “#Alicante2022 ajuda en l’impacte econòmic i també ens posiciona i ens proporciona oci de qualitat. Des de la Generalitat volem felicitar a tots els que ho fan possible. Us assegurem que no defraudarem. Recomane a tots els amants de l’atletisme i l’esport en general de gaudir d’un dels campionats de més prestigi i qualitat als quals poden assistir. Que no perden l’oportunitat”, ha advertit.

Ha acomiadat l’acte Bernabé Cano, alcalde de La Nucia i Diputat Provincial d’Alacant, que ha apuntat que #Alicante2022 “no és només el campionat en si, sinó l’abans, el durant i el després de l’esdeveniment”. Per a això ha posat l’exemple del Campionat d’Espanya d’atletisme que va tindre lloc a La Nucia en 2019: “Quan es va celebrar no hi havia escola ni club d’atletisme a La Nucia. Ara tenim un equip i una escola en la qual es formen 160 anys”. A més, ha posat el focus a la Ciutat Esportiva Camilo Cano com a enclavament estratègic en la preparació esportiva de molts atletes d’elit: “Abans de Tòquio van passar per La Nucia 11 futurs medallistes i 21 futurs diplomes olímpics. Estem treballant en un segon estadi, zona de llançaments i de calfament, que ens permetrà continuar acollint concentracions al màxim nivell”.

Compartir:

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email