El 10K València Ibercaja lluitarà pel rècord mundial i europeu en dones

El 10K València Ibercaja ultima els detalls per a oferir de nou un gran espectacle en la qual serà la seua 15a edició. La prova, que s’acosta en aquests moments als 11 000 inscrits, comptarà amb un centenar d’atletes d’elit de 15 nacionalitats diferents a la recerca de les seues millors marques a la ciutat del running.

El 10K més ràpid del món continua posant-se el llistó alt i, després del World Rècord encara vigent aconseguit en 2020 per Rhonex Kipruto (26:24), el 15 de gener de 2023 buscarà polvoritzar altres plusmarques. De fet, la recordista Yalemzerf Yehualaw, que va aconseguir el rècord del món femení aquest any 2022 a Castelló (29:14), estarà en la línia d’eixida del 10K València Ibercaja i intentarà superar-ho.

L’etíop no estarà sola en aquesta gesta, ja que li acompanyarà el seu compatriota Ejgayehu Taye Haylu, que ostenta el rècord del món de 5K (14.19, Barcelona 2021). Així mateix, l’atleta noruega Karoline Grøvdal, que té el rècord nacional del seu país en 5.000ml i que s’ha proclamat recentment Campiona d’Europa de Cross, intentarà aconseguir el rècord d’Europa de 10K.

El fet que les dues dones més ràpides del món en 10 i 5 quilòmetres en ruta participen en el 10K València Ibercaja és fruit del treball realitzat durant molts mesos liderat pel director esportiu de la prova, José Enrique Muñoz Acuña.

“És tot un orgull poder comptar amb les dues atletes que ostenten el rècord mundial de 10K i 5K”, ha assegurat Encunya, qui ha avançat que l’elenc de dones continua enlluernant amb altres atletes que també tenen marques molt importants com són el rècord nacional de 10K (Meraf Bahta) i Mitja Marató (Sarah Lahti) de Suècia, el rècord nacional d’Etiòpia de 3000ml (Getnet Wale) o el de 3.000m obstacles d’Alemanya (Kristina Hendel). “En dones, tindrem un total de huit atletes sub 31, deu atletes sub 32 i nou atletes sub 33”, explica.

Elit internacional masculina

Quant a la participació d’atletes d’elit masculina, destaca que la prova comptarà amb quatre corredors sub 27 liderats per l’etíop Hagos Gebrhiwet Berhe, que va aconseguir la marca de 26:48 en Hengelo (2019). “Tindrem -afig Encunya- cinc atletes sub 27, més de 20 atletes sub 28, uns 40 sub 29 i al voltant de 100 atletes sub 30”.

A més, fins a sis corredors que ostenten els rècords nacionals en distàncies de 5K, 10K o Marató al seu país com l’atleta francés Jimmy Gressier o l’atleta de Burundi Rodrigue Kwizera també prendran l’eixida en el Passeig de l’Albereda, al costat del kenià Jacob Krop, que va aconseguir el bronze en l’últim mundial en 5000ml.

“Volem, en homes, acostar-nos al rècord d’Europa i, amb l’armada africana buscar registres sub 27 i fins i tot acostar-nos al World Rècord, sense ser un objectiu concret d’aquesta edició”. D’aquesta manera, l’edició de 2023 “serà la més competitiva de totes les edicions. Els millors atletes europeus volen córrer el 10K València Ibercaja, i treballem des de fa mesos en aqueix sentit”.

“L’objectiu de la carrera és ser any rere any més internacional i arribar cada vegada a més països. Som un referent mundial de la distància i els millors atletes volen córrer a València”, explica Encunya. Destaca la presència d’atletes de fins a quinze nacionalitats diferents. Entre els països més representats es troben Etiòpia, Kenya, França, Gran Bretanya, Holanda i Suècia.

Encunya ha indicat que en el 10K València Ibercaja “continuarem treballant per a mantindre l’alt nivell reeixit en l’edició de 2020 quan Rhonex Kipruto va aconseguir el World Rècord (26:24), Julien Wanders el Rècord d’Europa (27:13) i Sheila Chepkirui la millor marca femenina del circuit (29:46)”.

Compartir: