Doblet històric: el 10K València Ibercaja continua sent el més ràpid del món

Un inici d’any de running a València històric. El 10K València Ibercaja va viure este diumenge una jornada històrica aconseguint el rècord del món de 10K femení amb una emocionant entrada en meta de l’atleta keniana Agnes Jebet, que va parar el crono en un estratosfèric 28:46. Jebet bat així el World Rècord que ostentava fins a la data l’etíop Yalemzerf Yehualaw, amb una marca de 29:14 a la 10K Facsa Castelló de 2022. Però la plusmarca de Jebet va ser més enllà: va aconseguir el rècord femení també al seu pas pel 5K, igualant la marca de la també keniana Beatrice Chebet (14.13).

“Estic molt orgullosa. Baixar de 29 minuts… No m’esperava fer esta marca. El circuit és impressionant. Venia amb l’objectiu de millorar la meua millor marca personal. Estic molt contenta, i ara ja estic pensant en els Jocs Olímpics de París 2024”, va dir a la seua arribada a meta Agnes Jebet.

És la primera vegada en la història de l’atletisme que una dona baixa de 29 minuts en la distància. En esta gesta també li acompanya la segona classificada, Emmaculate Anyango Achol, que va entrar en meta en 28:57. València escriu així una nova pàgina en la història de l’atletisme amb dues dones per davall de 29 minuts que se sumen al rècord que ja ostentava la prova en categoria masculina. He ací el doblet: Rhonex Kipruto va marcar un espectacular 26:24 en l’edició de 2020.

La tercera atleta en meta va ser Lilian Kasait (29:32) en l’apartat femení, mentre que en homes els tres primers classificats van creuar l’arc per davall de 27 minuts. L’ugandés Jacob Kiplimo es va penjar l’or amb un temps de 26:48. Li van acompanyar en el podi Birhanu Balew (26:57) i Peter Mwaniki (26:59).

Rècord d’Espanya

Va ser un diumenge de vertigen. Perquè la jornada també va portar una altra marca històrica amb el Rècord d’Espanya de Abdessamad Oukhelfen que va entrar en meta en 27:44, baixant en quatre segons el temps que conservava Toni Abadía des de 2018. Per part seua, la primera espanyola va ser Águeda Marqués, que va entrar en meta en 31:58.

“Vull donar les gràcies a València, a tota la seua gent i el púbic. Després d’un estiu complicat, hui he aconseguit un assoliment pel qual estic molt content. Continue intentant millorar en cada entrenament de cara a l’arribada dels Jocs Olímpics”, va comentar, emocionat, el nou recordista espanyol de 10K.

12.000 corredors en meta

A més, el 10K València Ibercaja va tornar a fer història en el capítol popular amb 10.949 corredors entrant en meta després de gaudir dels carrers de Valencia Ciudad del Running i volar pel circuit més ràpid del món en homes i dones. Els milers de corredors, que van prendre l’eixida a ritme del Hu-Ha! de Chimo Bayo des del Passeig de l’Albereda, van inaugurar l’any de running en gran.

I és que el matí va arrancar amb el 5K València Anem, la prova prèvia de 5 quilòmetres que va celebrar enguany la seua 2a edició arrancant des del Pont de les Flors i que va reunir a prop de 1000 corredors en la meta del Passeig de l’Albereda.

A més, els més xicotets també van gaudir de les seues carreres amb el 10Kids València Quirónsalud. Les proves infantils van comptar amb prop de 800 participants, que van ser animats per Joxe Fernández i van recórrer un circuit d’entre 300 i 1500 metres en el mateix Passeig de l’Albereda, guiats sempre pel cotxe de carrera oficial de Hyundai Autiber Motor i amb medalla de guanyadors inclosa.