A fons amb la millor temporada de la història de Les Abelles

El president del club, Antonio Márquez, i els jugadors Lucas Martín i Victoria Rosell analitzen una campanya que ja és per al record

El sènior masculí va aconseguir ficar-se en 'playoffs' pel títol per primera vegada; el femení opta a l'ascens a la màxima categoria del rugbi nacional

L'aposta per la base i l'organització de la final de la Copa del Rei de rugbi reforcen a un dels clubs referents en la Comunitat de l'Esport

Una temporada històrica. Per al record. L’equip sènior masculí de Les Abelles va concloure la setmana passada el millor curs en més de 50 anys de recorregut del club de rugbi més important de la Comunitat de l’Esport. El conjunt de Guillermo Ahuir ha complit amb l’objectiu marcat quan va renovar com a tècnic de l’entitat este passat estiu: classificar per a ‘playoff’ pel títol per primera vegada en la història abejorra. No sols es va certificar la permanència en la Divisió d’Honor, la màxima categoria del rugbi nacional, mancant dos jornades per a la conclusió del campionat, sinó que també es va aconseguir ficar cap en la fase final com a octau classificat en la general.

És una fita que no fa més que confirmar el treball del club ja des de la base i en la seua secció femenina. I és que esta ha sigut la temporada en què l’escola més ha nodrit al primer equip. La contractació de José Mendoza com a director esportiu va ajudar a atorgar “un cert orde” a tot l’engranatge de Les Abelles. Així ho assegura, de fet, el seu president, Antonio Márquez: “No pensàvem que anara a donar fruits en el curt termini, però la veritat és que ha eixit una temporada excepcional”. Això sí, no ha sigut un camí de roses.

Una campanya més complicada del que sembla

“Hem arribat als objectius marcats en el primer equip de DH, però ha sigut una temporada més complicada del que diuen els números”, argumenta Márquez. Les Abelles va començar amb molt bon peu, plantant cara a dos dels punters del rugbi espanyol: va empatar davant el Ciències de Sevilla i, sobretot, va aconseguir doblegar al Burgos, el seu recent botxí en quarts del ‘playoff’ i favorit a alçar-se amb els títols. Allò va ocórrer en Quatre Carreres, a València, i, per al vestuari, va suposar un dels millors moments del curs. “No se’ns oblidarà mai”, diu precisament un dels seus jugadors, Lucas Martín, que als seus 24 anys és tot un ‘One Club Man’ -porta jugant en el club des que tenia 8-. “El Burgos venia de ser campió de Supercopa setmanes abans i anàvem molt motivats… però no esperàvem guanyar, així que això també va ser històric”, recorda.

Lucas Martín, tota una vida en Les Abelles

La plantilla ha acabat “orgullosa” per un treball de molts anys. “Més pel com que pel quin”, assegura Lucas Martín. Perquè Els Abelles és un club “al qual sempre li han interessat molt les maneres de guanyar” i perquè esta temporada les inferiors, en les quals també entrena el mateix Lucas -dirigix al Sub16-, han nodrit més que mai al primer equip. Però… i ara què? És la gran pregunta que es fan tant en la ‘planta noble’ de l’entitat com entre el nucli del vestuari. I coincidixen: “És moment d’apostar per arribar un poc més amunt. Potser entrar en millor posició en el ‘playoff’ per a no aparellar-nos amb el primer, a la seua casa”, apunta el jugador. “L’objectiu és clar, classificar en el grup de dalt, assegurar la permanència a mitat de temporada i jugar la promoció pel títol un poc més còmodes”, diu el president. Ara, en el que concernix a la secció masculina dels borinots, s’obrin uns mesos en què la directiva té treball: “Hauran jugadors que deixen el club i els que arriben hauran de mantindre el nivell”.

El femení vol tornar a l'elit

Mentrestant, la campanya en el sènior femení de Les Abelles encara no ha conclòs. Este pròxim diumenge (11:30h), les valencianes s’enfronten a l’Atlètic Portuense en el Pantera, davant la seua gent, en els quarts de final del ‘playoff’ per l’ascens. Elles militen en la Divisió d’Honor B, la segona categoria del rugbi femení a Espanya, però l’objectiu és tornar a l’elit que ja van assaborir en 2020, durant l’any del 50 aniversari del club. Aquella temporada en la Lliga Iberdrola va ser complicada: “El salt va ser molt més gran del que pensàvem i vam descendir, però continuem tenint en el radar tornar al cim”, confirma Antonio Márquez, també orgullós del curs que han quallat les xiques de Germán Ahuir, bessó de Guillermo, coach del masculí.

Les abejorras van classificar terceres en el ‘grup A’ de la Divisió d’Honor B i quartes en la general, i jugaran com a local la primera eliminatòria per l’ascens davant un rival amb pitjor bagatge durant la temporada regular -Portuense va acabar segon en el grup “de baix”, e B’-. L’escenari que obri este diumenge és el dels quarts de final, dels quals estan exempts els dos primers classificats. Les Abelles, terceres, hauran de superar este primer envit i després, en semifinals, veure’s les cares amb les segones del campionat, Complutense Cisneros. I d’ací, a una hipotètica final que brindaria al club dos vies d’ascens: guanyant la pròpia final -a partit únic en camp del millor classificat en lliga- o, de caure en ella, vencent en una ‘repesca’ a les sèptimes de la Lliga Iberdrola. Un ‘playout’. I, siga com siga, “serà complicat”, admeten des del club.

Així ho transmet una de les seues jugadores, Victoria Rosell, una altra de les figures de tota una vida en Els Abelles. Però sempre hi ha esperances: “Tenim un equip molt fort que pot plantar cara a qualsevol, encara que vam tindre moltes lesions en l’últim partit”, recorda. Victoria té 18 anys i porta 9 jugant en el club. Ha passat per moltes etapes des que, fa 12, Les Abelles va posar en marxa el sènior femení. En tot eixe temps, assegura que ha anat notant l’evolució del rugbi femení en la Comunitat: “Quan vaig començar pràcticament era l’única xiqueta. No podia jugar amb el femení i vaig estar fins als 17 anys entrenant amb xics. Ara que estic en l’absolut, veig que en categories inferiors hi ha més xiques que juguen al rugbi i és una alegria”, diu.

Victoria Rosell, una de les jugadores Les Abelles

I és que cada vegada són més les que s’inicien en esta disciplina i, assegura la jugadora, “es nota moltíssim el suport de la Fundació Trinidad Alfonso i el treball dels Abelles a l’hora de visibilitzar el rugbi femení”. “A la Comunitat Valenciana li fa falta tindre un equip femení de referència perquè les xiques que realment vulguen competir no s’hagen d’anar fora, perquè no tenim cap equip d’elit a prop”, comenta el president. La intenció és eixa, que Les Abelles es convertisca en eixa referència com ja va ser, fa tres temporades, el primer equip valencià de la història del rugbi femení a catar la màxima categoria.

Una ferma aposta per la base

A més, Les Abelles també es caracteritza per ser un dels clubs més potents a nivell de pedrera. El treball d’escola, amb Mendoza i previ a la seua arribada, ha donat els seus fruits abans l’esperat, fins i tot. Esta temporada, el club ha aconseguit per primera vegada les finals territorials en les tres categories que comencen a iniciar-se en competició -M14, M16 i M18-. És tot un pas avant perquè el club, a més, portava cinc anys sense guanyar una lliga en categories inferiors. Ho ha aconseguit eixe Sub-16 que entrena Lluites Martín. El Sub-18 va eixir subcampió i el Sub-14 espera la seua oportunitat. “En estes categories guanyar no és el més important, però a tothom li agrada competir”, assegura el jugador.

Els Abelles M16 es van proclamar campions territorials

Martín ho resumix quasi tot amb una reflexió. “Hem crescut en llicències i és l’any que més he gaudit entrenant. La prova de la bona faena en en categories inferiors està en el fet que cada vegada es nodrix més al primer equip. Els jugadors que es fitxen poden ser menys en número i de més qualitat. És el que ens està passant: em diuen fa uns anys que Bauti Güemes -el capità de l’equip masculí- jugarà ací, i l’haguera donat per impossible. Ara, cada vegada més, jugadors de prestigi pensen en València per a jugar al rugbi”. Queda clar. La demostració, que Héctor Burke i Roberto Ponce, dos jugadors Sub-23 que han militat en les files del sènior este curs, han sigut citats esta mateixa setmana amb la Selecció Espanyola de la seua categoria.

Les Abelles, club organitzador de la Copa del Rei de Rugbi

A tota esta llista de fites aconseguides en una temporada, cal afegir un altre més que està a punt de culminar. Les Abelles organitzarà, al costat de la Federació Espanyola de Rugbi (FER), la final de la Copa del Rei a València. Serà dissabte que ve 5 de maig, a les 21h, en l’estadi Ciutat de València, on habitualment juga els seus partits de futbol el Llevant Unió Esportiva. És un gran escenari per a un gran esdeveniment que, segons apunta Antonio Márquez, espera acollir entre 10.000 i 12.000 persones. La final ja va passar per la ciutat i pel mateix estadi en 2018, però és la primera vegada que el club borinot s’endinsa en l’organització: “És una gran responsabilitat perquè és un dels partits de major repercussió del rugbi nacional. Organitzar-ho ens fa tindre moltes il·lusions, més en un entorn tan potent com el Ciutat, que dona a l’esdeveniment una rellevància encara major”.

Les entrades ja estan a la venda fins al mateix dia de la trobada, en què hi haurà activitats en els limítrofs per a amenitzar l’espera a les aficions de Burgos i VRAC, de Valladolid, que reeditaran la final de l’any passat. Food trucks, un camp de rugbi, botigues, música, barres… Tota una fanzone per a la gran festa del rugbi espanyol, que tornarà a celebrar-se en la Comunitat de l’Esport.

Imatges: Els Abelles

Compartir: