Polina Berezina, Patricia Pérez i Mireia Martínez, rumb a l’Europeu de rítmica

Després de les Copes del Món, arriba l’Europeu. La temporada de gimnàstica rítmica continua en plena efervescència i, ara, ofereix una nova edició del Campionat d’Europa (15-19 de juny, Israel). La Comunitat de l’Esport estarà molt ben representat en el certamen continental. D’una banda, amb Polina Berezina en el torneig individual. Per una altra, amb Patricia Pérez Fos i Mireia Martínez López com a components del conjunt nacional. Les expectatives han millorat durant les últimes setmanes. En la disciplina individual, encara que ha tardat a reaparéixer, Polina ha oferit bones prestacions en les dues Copes del Món que ha disputat, tant a Portimão, com en Pesaro. En la modalitat de conjunts, el col·lectiu nacional, decebedor a Sofia i Bakú, ha experimentat una sensible millora en les seues dues últimes compareixences.

Polina Berezina: davant la seua definitiva consagració

Fa ara un any exacte, Polina Berezina va protagonitzar el millor torneig de la seua carrera. Va ser amb motiu de l’Europeu de 2021, disputat a Bulgària. La gimnasta FER va concloure en una notable 15a plaça. No va aconseguir el seu somni d’aconseguir el bitllet per als Jocs Olímpics de Tòquio, però tampoc va quedar tan lluny. Ho lluite fins al final. 12 mesos després, Polina es disposa a afrontar un nou Campionat d’Europa. Molts canvis han esdevingut en la seua vida personal i esportiva. L’esportista FER ha necessitat un temps per a assimilar-los, per a processar-los. Però ho ha aconseguit.

Polina ha tornat amb energia, amb força i amb personalitat. Encara ha de polir determinats detalls, però el seu pas per les Copes del Món de Portimão i Pesaro ha representat tota una invitació a l’optimisme. De cara al Campionat d’Europa, la gimnasta FER és ambiciosa. “El meu objectiu és doble. D’una banda, sobretot, ser una de les 24 finalistes de l’all around. Per una altra, classificar-me per a alguna final parcial per aparells. A Portugal i Itàlia, he demostrat que, si oferisc el meu millor nivell, puc estar a dalt”.

El conjunt, a apuntalar la seua progressió

Les alarmes es van disparar a l’abril. L’equip espanyol va tocar fons en la Copa del Món de Bakú. El panorama era ombrívol. Feliçment, tot ha canviat, per a bé, en les setmanes prèvies a l’Europeu. La raó, la clara millora mostrada en les Copes del Món de Pamplona i Portimão. Sobretot, en l’exercici de 5 pilotes. Dos de les integrants del conjunt nacional són valencianes i components del Projecte FER: Patricia Pérez Fos i Mireia Martínez. Aquesta última és una de les novetats del FER 2022. La presentem.

Mireia té 17 anys i és natural de La Pobla de Vallbona. “En la meua família, no hi havia cap tradició ni vinculació amb la gimnàstica. La meua relació amb aquest esport és d’allò més sorprenent i casual. Amb tan sols tres anys, passejant pel Poliesportiu de la meua localitat natal, vaig veure a unes xiquetes fent rítmica. Encara que, repetisc, només tenia tres anys, em va atraure de tal manera que li vaig demanar a mare que m’apuntara. Vaig haver d’esperar uns mesos per a poder ser inscrita. Aquest és el meu origen en la gimnàstica. Fins ara”, explica Mireia

La nova component del Projecte FER es troba en el CAR de Madrid “des de fa quasi dos anys. Fins a aqueix moment, jo estava entrenat en el Colonial Sport d’Alfafar com a component de la selecció espanyola júnior individual. A l’estiu de 2020, la Federació Espanyola va organitzar una convocatòria amb l’objectiu de seleccionar a gimnastes per al conjunt absolut. Jo em vaig presentar i, poc després, em van proposar marxar-me a Madrid. Encara que acceptar suposava que la meua vida canviara per complet, no ho dubte. Era una oportunitat immillorable” recorda la jove gimnasta valenciana, a qui li encanta el seu dia a dia. “M’apassiona competir. Els entrenaments són durs i comporten un gran sacrifici. Però la competició és el gran moment de la gimnasta. És una cosa única. Cal viure-ho i gaudir-ho per a saber el que és i suposa. Per contra, la qual cosa menys m’agrada és que, a l’hora de rebre les puntuacions, estàs a la mercè de la interpretació i criteri de les jutgesses. En altres esports, un gol, una canastra, està a la vista de tots i no admet discussió. Ací, tot és més subjectiu”.

Preguntada sobre si té preferència sobre un aparell en concret, i sobre si li agrada més un exercici mixt o un exercici que combine elements, Mireia es mostra tan categòrica com explícita. “M’agraden sobretot la cinta i la pilota. És curiós, però la cinta, que sol despertar poques simpaties entre les gimnastes, sempre se m’ha donat bé. D’altra banda, m’incline per un exercici amb un únic aparell. Permet una actuació i una composició més bonica sobre el tapís”.

La nova component del Projecte FER és optimista respecte a la presència en en els Jocs de París. “Encara tenim molt a treballar i molt a millorar, però hem aconseguit una cosa molt important: confiança en nosaltres mateixes. A poc a poc, i com s’ha comprovat en les dues últimes Copes del Món, som més fiables i competitives, i retallem distàncies amb els millors combinats mundials. Volem estar a París i tornar a situar a la rítmica espanyola on sempre ha estat, en el més alt. Quin millor torneig i lloc per a aconseguir el bitllet olímpic que el Mundial de València en 2023. Però abans, toca aquest Europeu. Seria fantàstic ficar-se en les dues finals, en el de 5 pilotes i en el mixt. Crec que podem aconseguir-ho. Anem a per això”.

Programació

  • Dijous 16 i divendres 17: Polina en les jornades de classificació
  • Dissabte 18: Polina en la final de l’all around (si es classifica); Patricia i Mireia en les jornades classificatòries per als conjunts
  • Diumenge 19: Polina en les finals per aparells (si es classifiquen); Patricia i Mireia en les finals de 5 pilotes i el mixt (si es classifiquen).

Compartir: